Ouderlijk gezag

Wanneer heeft iemand gezag over zijn of haar kind?

Moeders hebben altijd van rechtswege gezag over hun kinderen. Voor vaders ligt dit anders. Zij krijgen alleen automatisch  gezag over hun kinderen als ze zijn gehuwd met de moeder of wanneer zij geregistreerd partner zijn van moeder.

 Vaders die geen echtgenoot of geregistreerd partner zijn weten wel dat zij hun kind moeten erkennen om de officiële vader ervan te worden. Erkennen betekende tot 1 januari 2023  echter niet dat er ook direct gezag voor de vader was. Gezag moest apart, samen met de moeder, worden aangevraagd bij de rechtbank.

Dit kon heel eenvoudig met de DigiD van beide ouders of het kon via een formulier dat op de website van de rechtbank is te downloaden:
https://www.rechtspraak.nl/Uw-Situatie/gezag Opent in een nieuw venster

Indien de moeder niet wenste mee te  werken aan het toekennen van gezag aan vader, dan kon vader via een gerechtelijke procedure aan de rechter vragen om hem het gezag te geven. Dit is natuurlijk geen fijn traject, want dit betekent strijd tussen de ouders en dat is niet goed voor hun kind.

Bijna de helft van alle kinderen wordt tegenwoordig buiten het huwelijk geboren, blijkt uit cijfers van het CBS. Het familierecht zou dan ook op de schop moeten, was het pleidooi van hoogleraren familierecht, sociale wetenschappers en familierecht advocaten. Vaders zouden in het vervolg automatisch ouderlijk gezag moeten krijgen bij de geboorte van hun kind. 

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/familierecht-moet-op-de-schop/Opent in een nieuw venster

Met ingang van 1 januari 2023 is dat dus ook het geval. Vaders krijgen in principe bij het erkennen van hun kind ook direct het gezag.

 

De advocaten van Servus advocatuur en mediation hebben veel ervaring met procedures over gezag en kunnen u desgewenst bijstaan

 

Heeft u vragen, neem dan contact met op met de advocaten van Servus, advocatenkantoor in Goes (Zeeland)