En mediationIn de complexe en emotionele periode van een scheiding is het essentieel om de juiste ondersteuning te hebben. Een vFAS-mediator, gespecialiseerd in familierecht, kan een waardevolle rol spelen bij het begeleiden van beide partijen naar een evenwichtige oplossing. In dit artikel leggen we uit waarom het kiezen van een vFAS-mediator een verstandige beslissing kan zijn tijdens deze uitdagende levensfase en wat de voordelen zijn van professionele begeleiding

Professionele expertise in familierecht

Een van de belangrijkste redenen om voor een vFAS-mediator te kiezen bij een scheiding is de gespecialiseerde kennis van het familierecht. vFAS staat voor de Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators. De professionals, die hierbij zijn aangesloten, hebben specifieke kennis en ervaring op het gebied van familierechtelijke kwesties. Dit betekent dat zij op de hoogte zijn van de meest recente juridische ontwikkelingen en specifieke uitdagingen die kunnen ontstaan bij echtscheidingen.

Een vFAS-mediator begrijpt de nuances van alimentatie, ouderschapsplannen en vermogensverdeling. Deze diepgaande kennis stelt hen in staat om op maat gemaakte oplossingen te bieden die recht doen aan de unieke omstandigheden van elke zaak. Door te kiezen voor een mediator met specialisatie in familierecht, vergroot je de kans op een soepele scheiding met oog voor zowel juridische als emotionele aspecten.

Neutrale begeleiding voor evenwichtige oplossingen

Een ander voordeel van het kiezen voor een vFAS-mediator is de neutraliteit die zij inbrengen in het proces. In tegenstelling tot een juridische strijd in de rechtbank, streeft een mediator naar een evenwichtige oplossing die beide partijen ten goede komt. De mediator fungeert als een onpartijdige derde, waarbij de belangen van zowel de man als de vrouw worden behartigd.

De neutraliteit van de vFAS-mediator creëert een omgeving waarin open communicatie wordt aangemoedigd. Dit bevordert het begrip tussen de betrokken partijen en vergemakkelijkt het vinden van gezamenlijke oplossingen. Het doel is niet om schuldigen aan te wijzen, maar om gezamenlijk tot afspraken te komen die de basis vormen voor een nieuwe fase in het leven van beide partners.

En dan is er een convenant waar u niet blij mee bent

In onze advocatenpraktijk komen er geregeld vragen van mensen voorbij die bij een mediator gescheiden zijn die niet (voldoende) gespecialiseerd was in het familierecht. Een voorbeeld hiervan leest u in dit blog. Uiteraard zullen wij u in zo’n geval zo goed mogelijk adviseren over uw mogelijkheden de gemaakte fouten of ongewenste gevolgen te herstellen. Maar uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Gaat u scheiden, laat u zich dan goed informeren.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u uiteraard terecht op de site van de vFAS en hun site Verder-Online.nl

Veelgestelde Vragen over Mediation bij Scheiding:

1. Wat is het verschil tussen een vFAS-mediator en een reguliere mediator?
Een VFAS-mediator is gespecialiseerd in het personen- en familierecht en heeft specifieke kennis van juridische aspecten bij scheidingen, wat kan leiden tot meer doordachte en op maat gemaakte oplossingen.

2. Hoe lang duurt het gemiddeld voordat een scheiding is afgerond met behulp van mediation?
De duur varieert, maar mediation heeft vaak een kortere doorlooptijd dan een juridische strijd. Gemiddeld duurt een scheiding via mediation enkele maanden tot een half jaar duren.

3. Wat gebeurt er als we het niet eens kunnen worden tijdens mediation?
Als er geen overeenstemming wordt bereikt, kunnen de geschillen alsnog aan een rechter worden voorgelegd. Mediation biedt echter vaak een hogere kans op consensus, waardoor een gerechtelijke procedure wordt vermeden.

4. Zijn de afspraken die we tijdens mediation maken juridisch bindend?
Ja, de afspraken worden vastgelegd in een overeenkomst (een convenant en/of ouderschapsplan). Zo’n overeenkomst is een juridisch bindend document en zorgt voor duidelijkheid en afdwingbaarheid van de gemaakte afspraken.

5. Is mediation geschikt voor complexe financiële situaties?
Ja, VFAS-mediators hebben expertise in financiële aspecten van scheidingen en kunnen ook in complexe financiële situaties effectieve oplossingen bieden.

Door te kiezen voor een VFAS-mediator bij een scheiding, investeert u in professionele begeleiding die niet alleen juridisch onderlegd is, maar ook streeft naar een evenwichtige en duurzame oplossing. Met de kennis van VFAS-mediators en de voordelen van mediation in het algemeen, kan dit de weg zijn naar een nieuw begin met meer begrip en minder conflicten. Maak de juiste keuze voor een positieve start van de volgende fase van je leven.

januari 2024

Mocht u vragen hebben, neem dan zeker contact met ons op.
Servus Advocatuur en Mediation

0113-34 86 26
info@servusadvocatuur.nl

Contact

Servus Advocatuur en Mediation
Fruitlaan 4e
4462 EP Goes (Zeeland)
Tel: 0113-34 86 26
Info@servusadvocatuur.nl

Social media

Sitemap

Pagina's

Berichten per categorie

Soort

Bereik

Module-breedte